Het curly paard

Lees hier meer over de herkomst van de curly en zijn karakter. En waarom de curlies krullen hebben en hypo-allergeen zijn!

Herkomst curly

De curlies hebben oorsprong in Amerika. Rond 1800 zijn er wilde mustangs aangetroffen met een gekrulde vacht. Rond 1930 is men hier voor het eerst mee gaan fokken. Waarschijnlijk zijn de krullen ooit veroorzaakt door een mutant in de genen.

Daarnaast zijn er ook curlies die afstammen van de Missouri Fox Trotter, een amerikaans gangenpaard.

De huidige American Bashkir Curly (ABC) stamt zodoende af van verschillende bloedlijnen. Mijn merries stammen af van de Warrior bloedlijn en de Damele bloedlijn. Mijn merrie Alva stamt of van de Curly Jim lijn.

De meeste curlies vind je in de VS en in Canada. Daarnaast zijn er enkele honderden curlies in Europa, waarvan de meeste in Duitsland. In Nederland zijn er circa honderd. In het stamboek van de American Bashkir Curly staan 4000 paarden wereldwijd geregistreerd. Dit stamboek streeft ernaar om de curly in zijn oorspronkelijke vorm te behouden. Gezien het beperkt aantal curlies is dit lastig. Daarom worden ook kruisingen geregistreerd. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de zuivere curlies (‘full curly’) en kruisingen. Een kruising kan worden opgenomen met vermelding van het percentage ‘vreemd’ bloed. Dit mag niet meer dan 50% zijn. Onze dekhengst is een zuivere curly. Al zijn veulens (ook kruisingen) kunnen daardoor in het ABCR stamboek worden geregistreerd. Naast het ABCR stamboek bestaat ook het ICHO stamboek. Hier kunnen alle paarden met krullen in opgenomen worden. Al onze paarden zijn geregistreerd bij het ABCR stamboek in de VS.

Karakter

Curly paarden hebben over het algemeen een rustig en betrouwbaar karakter. Ze zijn niet schrikachtig lof heet. Diverse curlies hebben het ver gebracht in de dressuur. De meest bekende is de dressuurhengst Spartacus, waar diverse curlies vanaf stammen.
De curlies zijn natuurlijk bijzonder vanwege hun prachtige krullen. Daarnaast zijn ze hypo-allergeen. In combinatie met het betrouwbare karakter zijn deze paarden ideaal als gezinspaard en voor mensen met allergiën of handicaps.
Curly paarden komen voor in alle kleuren. De stokmaat ligt rond de 1.50 meter. Er zijn ook kleinere curly ponies. Curly paarden zijn over het algemeen makkelijk te houden. Ze zijn sterk, hebben een goed uithoudingsvermogen en kunnen 24/7 buiten leven.

Waarom zijn curlies hypo allergeen?

De allergische reactie op paarden wordt veroorzaakt door eiwitten in de huidschilvers, het speeksel en de urine van het paard. Er zijn zo’n twintig verschillende eiwitten waar mensen gevoelig voor kunnen zijn en die daardoor een allergische reactie opwekken. Per persoon kan het verschillen op welke eiwitten je allergisch reageert. Er zijn twee eiwitten die het meest allergeen zijn en die meestal de boosdoener zijn van de allergische reactie. Uit het beperkte onderzoek dat er is gedaan naar curly paarden blijkt dat de concentratie van deze allergene eiwitten in de huidschilvers van curlies lager ligt. Echter, de concentratie varieert weer tussen de curlies. Dit maakt het ingewikkeld, er is dan ook meer onderzoek nodig. Je weet ook niet voor welk eiwit je allergisch bent, en ook niet wat de drempel is om de allergische reactie op te wekken. En omdat alle curlies ook weer van elkaar verschillen is het soms even zoeken naar die ene curly waarmee je klachtenvrij kunt knuffelen! Maar uiteindelijk vindt iedereen zijn droomcurly waar je zonder te niesen heerlijk mee kunt rijden.

Waarom hebben curlies krullen?

Of een paard krullen heeft is genetisch bepaald. Voor zover bekend zijn er twee genen die coderen voor krullen: het KRT25 gen en het SP6 gen. Het vermoeden bestaat dat er nog een gen is wat codeert voor krullen, maar dat is nog niet vastgesteld.

Paarden met het KRT25 gen stammen af van de mustangs. De paarden met het SP6 gen stammen af van de Missouri Fox Trotter, en hebben dus een andere herkomst. De Missouri Fox Trotter is een gangenpaard, waardoor curlies met het SP6 gen vaak ook meer gangen hebben.

Zowel het KRT25 gen als het SP6 gen zijn dominant voor krullen: als een paard één van deze genen van een van zijn ouders heeft gekregen, heeft het paard krullen. Dan is hij heterozogoot voor krullen. Paarden die drager zijn van het KRT25 gen hebben een sterk krullende vacht. Hun manen en staartharen breken sneller dan bij gewone paarden, vooral onder de invloed van zonlicht. Een paard dat het KRT25 gen van zowel de vader als de moeder heeft gekregen is homozygoot voor krullen. Naast een prachtige krullenvacht heeft dit als bijeffect dat in de zomer de manen en staartharen breken of uitvallen. Dit geldt niet voor paarden die homozygoot zijn voor het SP6 gen. Deze paarden hebben wel krullen, of een meer golvende vacht, en houden tevens de manen en staart. Het SP6 gen komt weinig voor. Deze onderzoeksresultaten zijn in 2018 gepubliceerd. Onze dekhengst Pallas Samana is zowel drager van het KRT25 gen als het SP6 gen.