Het curly paard

Herkomst curly

Er zijn verschillende theorieën over de herkomst van curly paarden. Mijn paarden hebben hun oorsprong in Amerika. Rond 1800 zijn er wilde mustangs aangetroffen met een gekrulde vacht. Rond 1930 is men hier voor het eerst mee gaan fokken. Waarschijnlijk zijn de krullen ooit veroorzaakt door een mutant in de genen. De huidige American Bashkir Curly (ABC) stamt af van verschillende bloedlijnen. Mijn merries stammen af van de Warrior bloedlijn en de Damele bloedlijn.

De meeste curlies vind je in de VS en in Canada. Daarnaast zijn er enkele honderden in Europa, waarvan tientallen in Nederland. In het stamboek van de American Bashkir Curly staan slechts 4000 paarden wereldwijd geregistreerd. Dit stamboek streeft ernaar om de curly in zijn oorspronkelijke vorm te behouden. Gezien het beperkt aantal curlies is dit lastig. Daarom worden nu ook kruisingen geregistreerd. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de zuivere curlies (‘full curly’) en kruisingen. Een kruising kan worden opgenomen met vermelding van het percentage ‘vreemd’ bloed. Dit mag niet meer dan 50% zijn. Onze dekhengst is een zuivere curly. Al zijn nakomeningen (ook kruisingen) kunnen daardoor in het ABCR stamboek worden geregistreerd. Naast het ABCR stamboek bestaat ook het ICHO stamboek. Hier kunnen alle paarden met krullen in opgenomen worden. Al onze paarden zijn geregistreerd bij het ABCR stamboek in de VS.

Karakter

Curly paarden vallen op vanwege hun rustige en betrouwbare karakter. Ze zijn niet schrikachtig. Wel beschikken ze over een uitzonderlijk goed uithoudingsvermogen. Dit maakt hen bijzonder geschikt voor de endurance sport. Ook hebben diverse curlies het ver gebracht in de dressuur. De meest bekende is de dressuurhengst Spartacus, waar ook vele curlies vanaf stammen.
Afgezien van de prestaties zijn de curlies zo bijzonder vanwege hun hypo-allergene vacht. In combinatie met het betrouwbare karakter zijn deze paarden ideaal voor mensen met allergiën of handicaps. Juist in deze laatste groep zie je ook vaak overgevoeligheden voor allerlei stoffen, en mogelijk dus paarden.
Curly paarden komen voor in alle kleuren. De stokmaat ligt rond de 1.50 meter. Er zijn echter ook curly ponies. Daarnaast wordt er veel op grootte gefokt, zodat een stokmaat van 1.60 meter geen uitzondering meer is.
Curly paarden zijn over het algemeen makkelijk te houden. Ze zijn sterk en kunnen 24/7 buiten leven.

Waarom zijn curlies hypo allergeen?

De allergische reactie op paarden wordt veroorzaakt door eiwitten in de huidschilvers, het speeksel en de urine van het paard. Er zijn zo’n twintig verschillende eiwitten waar mensen gevoelig voor kunnen zijn en die daardoor een allergische reactie opwekken. Per persoon kan het verschillen op welke eiwitten je allergisch reageert. Er zijn twee eiwitten die het meest allergeen zijn en die meestal de boosdoener zijn van de allergische reactie. Uit het beperkte onderzoek dat er is gedaan naar curly paarden blijkt dat de concentratie van deze allergene eiwitten in de huidschilvers van curlies lager ligt. Echter, de concentratie varieert weer tussen de curlies. Dit maakt het ingewikkeld. Want je weet niet voor welk eiwit je allergisch bent, en ook niet wat de drempel is om de allergische reactie op te wekken. En omdat alle curlies ook weer van elkaar verschillen is het soms even zoeken naar die ene curly waarmee je klachtenvrij kunt knuffelen! Maar uiteindelijk vindt iedereen zijn droomcurly waar je zonder te niesen heerlijk mee kunt rijden.

Waarom hebben curlies krullen?

Of een paard krullen heeft is genetisch bepaald. Voor zover bekend zijn er twee genen die coderen voor krullen: het KRT25 gen en het SP6 gen. Het vermoeden bestaat dat er nog een gen is wat codeert voor krullen, maar dat is nog niet vastgesteld.

Zowel het KRT25 gen als het SP6 gen zijn dominant voor krullen: als een paard één van deze genen van een van zijn ouders heeft gekregen, heeft het paard krullen. Dan is hij heterozogoot voor krullen. Paarden die drager zijn van het KRT25 gen hebben een sterk krullende vacht. Hun manen en staartharen breken sneller dan bij gewone paarden, vooral onder de invloed van zonlicht. Een paard dat het KRT25 gen van zowel de vader als de moeder heeft gekregen is homozygoot voor krullen. Naast een prachtige krullenvacht heeft dit als bijeffect dat in de zomer de manen en staartharen breken of uitvallen. Dit geldt niet voor paarden die homozygoot zijn voor het SP6 gen. Deze paarden hebben wel krullen, of een meer golvende vacht, en houden tevens de manen en staart. Het SP6 gen komt weinig voor. Deze onderzoeksresultaten zijn in 2018 gepubliceerd. Onze dekhengst Pallas Samana is zowel drager van het KRT25 gen als het SP6 gen.