Dekhengst Pallas Samana

Op zoek naar een geschikte hengst voor je merrie? Met Samana kan je je eigen veulen met krullen fokken! Samana is een ontzettend fijn en sterk paard en presteert goed in de dressuur en endurance sport. Met bijna 15 veulens heeft hij zich inmiddels bewezen als dekhengst. Zijn curly veulens kunnen worden opgenomen in het curly stamboek in de VS.

Curly dekhengst Pallas Samana

Pallas Samana is een zuivere curly hengst van 1.56 meter. Hij is een qua bouw en karakter een typische curly: sierlijk, maar ook compact gebouwd met een korte sterke rug en stevige benen. Hij loopt soepel met mooie verende gangen. Hij heeft een fijn mensgericht karakter.

Samana & Ruby (2022)

Prestaties: endurance én dressuur

Samana bevestigt de veelzijdigheid van de curly. Hij wordt zowel in de endurance (marathon te paard) en de dressuur uitgebracht. Samana heeft de wedstrijden in klasse 2 (40-80 km) met succes uitgelopen. In 2022 heeft hij ook de Veluwe marathon van 86 kilometer goed volbracht. Tot nu toe heeft Samana alle endurance wedstrijden goed uitgelopen, en werd hij altijd volledig goedgekeurd na de wedstrijd – voorafgaand en na afloop van een endurance wedstrijd wordt het paard door een dierenarts gekeurd -. Hij is een uitzonderlijk sterk en fit paard. Ook na 50 kilometer in draf en galop is hij fris.

Ook in de dressuur doet Samana het goed en zijn we supertrots op hem. Hij kent alle dressuur oefeningen op M niveau. Door de corona maatregelen hebben we lang niet kunnen starten met wedstrijden, maar dat pakken we nu weer op. Hij start nu op wedstrijdniveau L.

Samana zijn veulens zijn stuk voor stuk goed gebouwd en elegant. Tot nu toe hebben al zijn veulens zijn prachtige krullen geerfd. Ze hebben allemaal zijn mooie hoofdje en koele karakter. Zie hier voor zijn nakomelingen. Ook hebben zijn eerste dochters ook weer prachtige veulen gekregen!

Dahlia & Tosca 2022 (vader: Pallas Samana)

Genetica en stamboom

Veulens van een Samana met een gewone merrie hebben 75% kans op krullen . Tot nu toe hebben zelfs álle nakomelingen van de Samana krullen. Er twee genen waarvan bekend is dat zij krullen geven. Deze heten het SP6 gen en het KRT25 gen. Samana is drager van allebei deze genen. Als het veulen één van deze genen krijgt, heeft het veulen krullen.

Samana is getest op verschillende erfelijke ziektes ( 5 panel test). Hierbij blijkt dat Samana géén drager is van een van deze ziektes. Het gaat om HYPP, Herda, GBED, MH of PSSM1.

Samana staat geregistreerd bij het American Bashkir Curly Registration (ABC-R) in Amerika, in het Full Curly Stamboek. Veulens kunnen worden opgenomen in het ABC-R, ook kruisingen met krullen.

Dekking

Samana staat ter dekking via K.I. Dekgeld bedraagt 750 euro. Ook is het mogelijk om direct vers sperma te insemineren op het dekstation. De merrie kan ook naar het hengstenstation gebracht worden. Ze wordt dan daar begeleid en geïnsemineerd. Door de uitstekende begeleiding is de kans dan groot dat de merrie in een keer drachtig is. Uiteraard is verzending van het sperma ook mogelijk. Het dekseizoen duurt tot 15 juli. Voor het dekseizoen van 2023, neem dan Contact met me op! Hoe vroeger in het seizoen we afspraken maken, hoe groter de kans op een prachtig veulen van Samana!

Samana’s achtergrond

Samana is geboren in Finland. Met 9 maanden is hij bij ons gekomen als een zwart veulen! Samana is, net als al onze hengsten, opgegroeid in een groot natuurgebied van 55 hectaren, waar hij uit kon groeien tot een gezond en sterk paard. Met 4 jaar zijn we gestart met zijn training, en met 5 jaar zijn we serieuzer gestart met rijden. Met 6 jaar, in 2018, heeft hij zijn eerste endurance wedstrijden met succes uitgereden. 

Zijn vader is de zwarte hengst Troy, geboren in de Verenigde Staten en zijn moeder is de schimmel Pallas First Running.

Troy, de vader van Pallas Samana