Dekhengst Pallas Samana

Pallas Samana is een zuivere curly hengst van 1.56 meter. Hij is een qua bouw en karakter een typische curly: sierlijk, maar ook compact gebouwd met een korte sterke rug en stevige benen. Hij loopt soepel met mooie verende gangen. Hij heeft een fijn mensgericht karakter. Samana bevestigt de veelzijdigheid van de curly. Hij wordt zowel in de endurance (‘marathon’ te paard) en de dressuur uitgebracht.

Samana mag sinds juli 2019 klasse 3 in de endurance starten (80 tot 120 km). In 2019 heeft Samana de klasse 2 wedstrijden (40 – 80 km) met succes doorlopen. Tot nu toe heeft Samana alle endurance wedstrijden goed uitgelopen, en werd hij volledig goedgekeurd na de wedstrijd. Bij de finish was hij altijd fit en had hij een lage hartslag. Dit bevestigt het sterke gestel van de curly. 50 kilometer in draf en galop is voor Samana geen probleem. In 2020 en 2021 hebben we door corona helaas niet meer aan wedstrijden kunnen deelnemen. Wel trainen we weer voor een 65 kilometer tocht dit najaar. Hopelijk kunnen we wedstrijden dan weer georganiseerd worden?

Eind 2019 is Samana ook in de dressuur uitgebracht. Dit doet hij uitstekend, en we zijn dan ook supertrots op hem. In 2020 zetten we de dressuur matige training voort. Omdat we eerst de basis 100% op orde willen hebben, doen we rustig aan. Dit betekent dat we eindeloos veel investeren om Samana in elke gang, in elke bocht, in elke stap in balans te laten lopen. En dat kost tijd en geduld, ondanks dat hij behoorlijk recht is! Omdat we ontzetten zuinig op Samana zijn, willen we pas als Samana zijn lichaam perfect in balans kan belasten, de hogere dressuuroefeningen aan hem vragen. Zo houden we hem gezond. Zijn conditie is in ieder geval uitstekend! Zodra er weer wedstrijden worden georganiseerd starten we ook weer in de dressuur!

Samana zijn veulens zijn stuk voor stuk goed gebouwd en elegant. Tot nu toe hebben al zijn veulens zijn prachtige krullen geerfd. Ze hebben allemaal zijn mooie hoofdje en koele karakter. Verder geeft hij de kleur schimmel of vos door.

Samana is drager van het KRT25 gen én het SP6 gen. Dit zijn de genen die verantwoordelijk zijn voor de krullen en zijn allebei dominant. Dat betekent dat als hij een van deze genen meegeeft aan het veulen, deze gegarandeerd krullen krijgt.. Nakomenlingen van Samana gekruist met een paard zonder krullen zullen in 75% van de gevallen krullen hebben. Tot nu toe hebben alle nakomelingen van de Samana krullen.

Samana scoorde perfect op de 5 panel test. Hij scoorde op alles negatief. Dat betekent dat hij geen drager is van HYPP, Herda, GBED, MH of PSSM1.

Samana staat ter dekking via K.I. Dekgeld bedraagt 750 euro excl. BTW. Ook is het mogelijk om direct vers sperma te insemineren op het dekstation. We werken samen met het dekstation van Jan Boeve in Heerde. De merrie kan daar begeleid worden en geïnsemineerd. Uiteraard is verzending van het sperma ook mogelijk. Het dekseizoen duurt tot eind juli.

Samana is geboren in Finland. Met 9 maanden is hij bij ons gekomen als een zwart veulen! Samana is, net als al onze hengsten, opgegroeid in een groot natuurgebied van 55 hectaren, waar hij uit kon groeien tot een gezond en sterk paard. Met 4 jaar zijn we gestart met zijn training, en met 5 jaar zijn we serieuzer gestart met rijden. Met 6 jaar, in 2018, heeft hij zijn eerste endurance wedstrijden met succes uitgereden. 

Troy, de vader van Pallas Samana