Bodem

De juiste voeding is een van de fundamenten voor een gezond paard. Het grootste deel van de voeding bestaat uit gras en hooi. De kwaliteit hiervan wordt weer bepaald door de gezondheid van de bodem. Maar, daar is over het algemeen weinig aandacht voor. De wei is groen en er staat gras, dus het zal wel goed zijn…

Niets is minder waar. De bodem is als een organisme die goed verzorgd en gevoed moet worden. Het bodemleven zorgt ervoor dat er voldoende sporenelementen en mineralen beschikbaar komen voor de planten die het paard eet. Hierbij gaat het om schimmels en bacteriën. Maar ook de regenwormen en zelfs bijvoorbeeld mollen dragen bij aan een gezonde bodem doordat door hun gangen er voldoende zuurstof komt in de bodem, en het watervasthoudend vermogen toeneemt. Dat betekent dat je bodem goed tegen een stootje kan, en periodes van droogte en veel regen beter kan doorstaan.

Alleen… het bodemleven houd niet van bestrijdingsmiddelen, kunstmest, drijfmest of grote zware machines. Het is giftig voor ze of verdicht de bodem. Hoe zorg je goed voor de bodem? Hier volgt meer informatie over de zorg voor de bodem.